De ce nu vorbesc bărbaţii stresaţi ?



   Femeia vorbeşte cu glas tare, adică poate fi auzită, în vreme ce bărbatul vorbeşte în gînd. La el nu există o zonă precisă în creier pentru vorbire, acest lucru convenind tipului său de setare mentală. Cînd se iveşte o problemă, el îşi vorbeşte în gînd, iar ea vorbeşte cu alţii.
    De aceea, sub presiunea problemelor sau a stresului, bărbatul se închide în sine şi nu mai vorbeşte. El foloseşte lobul drept, încercînd să rezolve problemele sau sa găsească soluţii şi nu mai foloseşte lobul stîng, ca să asculte sau să vorbească. Creierul lui nu poate face decît „un singur lucru odată". El nu poate să rezolve probleme şi să asculte ori să vorbească în acelaşi timp. Această tăcere adesea o deranjează şi o înspăi-mîntă pe parteneră. Femeile le spun soţilor lor, fiilor sau fraţilor: „Hai, trebuie să spui deschis care e problema, ai să te simţi mai bine!" Ea spune asta pentru că acest sistem funcţionează în cazul ei. El, în schimb, vrea să fie lăsat în pace, să se uite acolo în gol pînă cînd găseşte soluţii şi răspunsuri. Nu vrea să vorbească cu nimeni, în nici un caz nu vrea să meargă la un specialist, la un terapeut, pentru că el consideră asta un semn grav de slăbiciune.
  Celebra sculptură a lui Rodin, „Gînditorul", simbolizează un bărbat care reflectează la problemele sale. El vrea să stea pe stînca lui şi să găsească soluţii şi pentru asta trebuie să fie singur. Cuvîntul cheie este „singur" — nimănui nu i se îngăduie să vină după el pe stînca, nici măcar celor mai buni prieteni ai săi. De fapt, prietenilor nici nu le dă prin cap aşa ceva. Femeile însă simt nevoia să se caţere după el pentru a-i fi aproape, a-i aduce mîngîiere, drept pentru care ea este de-a dreptul şocată atunci cînd el o refuză tranşant!


Bărbaţii se refugiază pe stînca lor pentru
a-şi rezolva problemele — femeile care
se iau după ei sînt respinse.



         Dacă Rodin ar fi făcut o sculptură cu o femeie, probabil că i-ar fi spus „Vorbăreaţa". Femeile trebuie să înţeleagă că atunci cînd bărbatul se refugiază pe stînca lui, trebuie să-1 lase în pace, să gîndească liniştit. Multe femei au impresia că tăcerea lui denotă lipsă de dragoste sau supărare. Şi asta pentru că atunci cînd femeia nu vorbeşte, ea este furioasă sau supărată. Dacă ea îl va lăsa în pace pe stînca lui cu un ceai şi un fursec, fără să-1 forţeze să deschidă discuţia, el îşi va reveni. După ce în final va rezolva problema, se va da jos de acolo singur, se va simţi fericit şi va reîncepe să vorbească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu